Plaquettes en monument onthuld

, , Comment closed

Op 25 april jl. zijn 2 plaquettes onthuld op onze school. Voor Joodse School 2 op de Nieuwe Uilenburgerstraat en voor Joodse School 1 op onze dependance op de Oudeschans. De plaquettes zijn onthuld door Louise Hoepelman, dochter van Louis Hoepelman, onderwijzer op Joodse School 1 en Simone Kukenheim, wethouder Onderwijs. Zij heeft de plaquette voor Joodse School 2 onthuld.  Alle kinderen van onze school en alle meesters en juffen hebben na een korte ceremonie een bloem gelegd bij de plaquettes.

Eerder die ochtend werd een monument in de vorm van een gedicht van Ida Vos (‘naar buiten’ uit de bundel ‘Vijfendertig tranen’) onthuld. Bij het monument hoort het raam met namen van leerlingen die in WO II op onze school zaten. Die lijst met namen is niet compleet omdat we niet alle namen hebben kunnen achterhalen. Er is daarom ruimte over gelaten zodat later nog namen toegevoegd kunnen worden. Behalve de plaquettes is ook het monument ontworpen door Rob Erdmann is samenwerking met Yolanda Felderhof. Zij hebben steeds overlegd met een werkgroep van school. Het team is superblij met hun ontwerpen en dankbaar dat zij dit in zo’n korte tijd hebben kunnen realiseren. Uiteraard  zijn we gesteund door diverse andere mensen zoals wethouder Simone Kukenheim en Hessel Jongsma (ambtenaar Stadhuis), diverse sponsors en de kinderen van groep 5 t/m 8 die hiervoor geschaatst hebben, de Uilenburgersjoel en ons bestuur.  Wie zeker genoemd moet worden is Marthijn Licher. Marthijn werkt sinds 2 jaar op onze school en heeft veel vrije uren gestoken in het zoeken in de geschiedenis van De Witte Olifant. Diverse mensen hebben hem bij zijn zoektocht geholpen. Hiervoor heel veel dank! Samen met Marjo maakt Marthijn op 4 mei de schooldeur open voor belangstellenden. U kunt dan komen kijken naar het monument maar ook naar de kleine tentoonstelling die is ingericht en door gastspreker Guus Luijters uniek is genoemd.

Marjo en Marthijn zullen op 4 mei om 10.00 uur en om 12.00 uur vertellen over de geschiedenis van onze school.  Let op: 4 mei is de school niet de hele dag open!

Als u meer wilt weten over de geschiedenis van onze school, leest u dan even het bericht dat wij eerder op onze website plaatsten onder de kop “Onthulling monument 25 april 2018′,

’s Avonds was er een mooi programma voor genodigden. Er werd gestart bij school. Bert Vos, zoon van Ida Vos speelde op zijn viool onder het gedicht van zijn moeder en later speelde hij nog in de Sjoel. In de Sjoel kreeg Siebe Hentzepeter (directeur die binnenkort met pensioen gaat)  een ere-plaats want hij zag direct het belang van een herdenkingsplek. Een stuk geschiedenis is teruggegeven aan de buurt, aan onze stad. In zijn speech zei Siebe “Gemeente, neem je verantwoording en maak ook de kinderen van de andere Joodse Scholen weer zichtbaar”.

Na speeches van Marthijn en Siebe was het woord aan Lous Hoepelman. Geboren in 1941 werd zij na een aantal kampen herenigd met haar moeder in 1945. Haar vader werd omgebracht. Zij maakte een sprookje en dat vertelt ze waar ze kan. Na Lous kwam Guus Luijters. Van hem is in het Stadsarchief de tentoonstelling Rapenburgerstraat 1940-1945  nog tot 17 juni a.s. te zien. De namen van veel kinderen uit de Rapenburgerstraat staan nu op het raam in onze school want zij waren onze leerlingen.

En na een korte pauze hebben we gekeken naar het stuk “Wie de f*** is oom Jo?” van Carolien van den Berg. Haar vader, Bob van den Berg, overleefde de oorlog op een bijzondere manier. Zij deed speurwerk naar de geschiedenis van haar familie en weet dat op boeiende wijze te vertellen.

Bram Zwaan, sinds dit schooljaar ex-leerling, mocht Carolien van den Berg een boeket overhandigen. De zoektocht van Marthijn was begonnen na een gesprek met de moeder van Bram.

Hieronder een aantal foto’s. De betere foto’s van Svenja Kaufmann zullen op een later moment geplaatst worden. We gaan nu even genieten van de vakantie.